ЗА НАС И НАШИТЕ СПОРТНИ ДЕЙНОСТИ

Спортен клуб "Атом" е създаден през 2000 г. с цел да рaзвива водните спортове в град Козлодуй и околоностите. Той продължава и затвърждава традициите на бившия морски клуб и клуба по воден туризъм.

Основните цели на клуба са да популяризира, насърчава и организира различни форми на спорт и туризъм; да създава условия за упражняване на спорт в различните му видове: воден туризъм, воден слалом, коло туризъм, пешеходен туризъм, културен туризъм, ски туризъм, риболовен туризъм, гребен спорт, рафтинг и ветроходство.

Тренировка на отбора по морски многобой по р. Дунав, Снимка: Илин Димитров


Морски многобой

Спортен клуб "Атом" обединява две активни дисциплини - морски многобой и рафтинг. Морският многобой включва няколко военнотехнически, приложни и силови дисциплини. Това са гребане с лодка тип Ял-6, ветроходство с лодка Ял-6, морски възли, хвърляне на хвъргало и теглене на въже. Чрез дисциплините състезателите освен,че стават физически по-здрави, придобиват и различни умения като ловкост, бързина на реакциите, дисциплинираност, постоянство и др.

Отборът по морски многобой не само наследява успехите на бившия морски клуб в гр. Козлодуй, но ги затвърждава и продължава да ги подобрява. Отборът редовно взима участие в регатата за "Купата на Началника на ВВМУ" провеждаща се в гр. Варна. През 2019 г. във второто издание на състезанието "Ботева купа" организирано от СК "Атом", отборът взима участие и печели първото място. "Ботева купа" се провежда за втора поредна година, като в първото издание се състоя като рафинг състезание.

Отборът по морски многобой след награждаване от Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили - 2020 г., Снимка: ВВМУ


Рафтинг

Отборът по рафинг е съзаден през 2013 г., за да развива екстремни спортове в бързи води. Като екстремен спорт, рафтингът включва спускания в бързи и буйни води с лодки наречени рафтове. В много случаи рафтингът е високорисков, като успешното и безопасно преминаване през определеното трасе зависи най-много от отборната работа на състезателите и техните лични умения. В България, мястото с отлични услови за практикуване на рафтинг са по течението на река Струма, Кресненското дефиле.

Отборът по рафтинг преди награждаване от Държавно първенство - р. Струма, 2017 г.


Рафтингът като спорт включва няколко дисциплини. Слалом, спринт, Head2Head и DownRiver. Всяка от дисциплина изисква от състеазателите физически умения и издържливост. Рафтинг състезателите трябва да са оттренирали своята отборна работа, за да могат безопасно да завършат спусканията и съответните дисциплини.

Състезателите от рафтинг отбора се включват в най-различни състезания както в България, така и извън. Редовно състезания се провеждат по поречието на р. Струма. Отборът взима участие и в международни състезания и еврокупи в Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Италия.

Отборът по рафтинг на тренировка по течението на р. Струма, 2017 г.


Състезание "Ботева купа"

По инициатива на отбора по рафтинг в град Козлодуй всяка година по случай Ботевите дни се провежда състезание "Ботева купа". Традицията започна през 2018 г., като състезанието беше по рафтинг, включващо всички рафтинг дисциплини. През 2019 г. състезанието се проведе в края на месец Юни. Този път във формат морски многбой. В състезанието взеха участие няколко отбора - от ВВМУ "Н. Й. Вапцаро" гр. Варна, ВМС на Република България.

Кадър от "Ботева купа" - 2018 г.


Воден туризъм

Членовете на СК "Атом" редовно участват и ораганизират водни походи по реките в България. Клубът традиционно орагнизира воден поход по река Огоста, който се провежда всяка година през месец март. Състезатели и членове всяка година се включват в международната регата ТИД.

ТИД е международна туристическа регата по р. Дунав. Представлява воден поход по река Дунав с продължителност на пътешествието два месеца и половина с багаж в лодката (най-често каяк или др.) като ТИД е най-дългия гребен поход в света. Провежда се всяка година от 1956 г. насам.

Един от създателите на бившия морски клуб Евгени Панов на 73 годишна възраст преминава целия маршрут в регатата ТИД.


Интересно

С престижно участие в регатата ТИД е Валери Финков, който изминава разстоянието по река ДУнав от извора на реката при Дунаушинген до делтата при Сулина на Черно море с едноместна лодка каяк в периода 15.06.2005 - 03.09.2005 г. което е 2840 км.

Гребането е извършено с едноместна лодка тип каяк "Прион" модел "Кодиак", като цялото оборудване за къмпинг се превозва в лодката. Това спускане по р. Дунав е и с включване като участник в най-дългата гребна регата в света ТИД 50.