IV-то състезание по морски многобой за „Ботева купа“ – 2022 г.

IV-то състезание по морски многобой за „Ботева купа“ за ветерани над 35 г., мъже до 35 г. и жени се проведе в гр. Козлодуй в дните от 29 юни до 1 юли. Състезанието тази година бе посветено на Деня на река Дунав и 146 г. от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Основния повод е отбелязването на 30 г. от спечелването на първото мясрто на юноши мл. възраст в крайното индивидуално класиране в гр. Нова загора и третите места на юноши старша възраст и мъже в гр. Варна през 1992 г. През 2002 г. мъжете печелят първа победа в гребно-ветроходната регата „Предизвикателство мляди моряци“ във Варна.

Състезатели, участвали в горепосочените състезания бяха наградени за своя принос към морския многобой на гр. Козлодуй. Те получиха както приветствия, така и няколко материални награди като сред тях бе книгата „НЕВЕРЕСТ“ с автори Максим и Стефан Иванови, които разказват за своите 4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите. Те са и застъпници на кампанията „Да! За живот!“, която има за цел стимулиране на донорството. Книгите бяха любезно предоставени от „Тита Консулт“.

СК „Атом“ участва с 2 отбора ветерани, 3 отбора мъже и младежи, и отбор жение, като всеки отбор е съставен от 10 състезатели + 1 играещ треньор.

Дисциплините, в които състезателите мериха сили са гребане, хвърляне на хвъргало, теглене на въже и правене на морски възли.

Спортен клуб „Атом“ гр. Козлодуй благодари на основните спонсори на събитието. Това са Община Козлодуй, Енергосервиз, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „Тита Консулт“.

Информация относно „Ботева купа“

Състезанието за „Ботева купа“ стартира през 2018 г. като тогава се провежда във формат рафтинг, с участие на 8 отбори от страната и няколко от Козлодуй. В следващите 3 години се провежда включвайки няколко морски военнотехнически дисциплини от морския многобой. В годините на „морския многбой“, участие вземат отбори от ВВМУ и ВМС на България. Нашите състезатели винаги са се справяли на ниво на всички домакински мероприятия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top