ИСТОРИЯТА НА "МОРСКИЯ КЛУБ"

Морският клуб е създаден в село Козлодуй (сега град Козлодуй) през 1956 г. с цел да обучава състезатели по плуване и гребане. Първата лодка Ял-6 е докарана от Евгени Панов от близкия на Козлодуй гр. Лом. По онова време от селото е имало много моряци, а във флота тогава гребните и ветроходните дисциплини са били постоянно занимание за моряците. По-късно са доставени и лодки Ял-4, а през 1960 г. е доставен и катер, управляван от правоспособения кормчия Димитър Бежанов.

Първият капитан и началник на Морския клуб е Ангел Ликуриев, с механик Димичо Хърлечанов. В онези далечни години клуба не е притежавал постоянна база. Гребането започвало още от ранна пролет. Правени са излети с наличните лодки. Представителни групи са участвали в Дунавския гребен поход от Видин до Силистра. През 1962 г. съвместно с Физкултурното дружество "Ботев" се организира и провежда първото масово преплуване на р. Дунав край Козлодуй. През същата година започват и занятия по водомоторен спорт. Обучават се много младежи, а механикът Кузман Николов и Виолета Цветкова са първите скутеристи.

Тренировка покрай бреговете на р. Дунав - 80-те години на 20 в.


Първи гребен поход

През 1965 г. клуба организира за първи път в страната гребен поход с деца с три лодки Ял-4 от Козлодуй до Русе. В гр. Русе те посещават корабостроителния завод и дори разглеждат кораб-музей "Радецки" години преди възстановяването и пристигането му на Козлодуйски бряг през м. май 1966 г.

Фактор за популяризиране на морските приложни дисциплини

От 1974 г. отборите на Морския клуб Козлодуй са фактор за популяризиране на морските военноприложни дисциплини и спортове сред децата и младежите. В онези години базата на клуба, макар и не така привлекателна е много близо до града и освен гребане, морски спортен многобой и водомоторен спорт, е имало и учебни групи: "Млад моряк", "ветроходство", "гмуркачи", "водни ски". Обучавани са "наборници за флота", провеждани са курсове за "водачи на плавателни съдове до 10 БРТ (бруто регистър тон)."

Отборът по рафтинг преди награждаване от Държавно първенство - р. Струма, 2017 г.

Турнир "Ботева купа"

От 1976 г. седем години подред се провежда турнир по гребане "Ботева купа": за пионери, средношколци и младежи с участие на отбори от Крайдунавските Морски клубове, организиран само с местни средства. Второто издание на "Ботева купа" за всички възрасти е най-мащабното състезание в Козлодуй и най-масовото в морската подготовка. Участват 8 клуба, 47 отбора и 299 състезатели, а заедно с треньори и технически лица достигат 360 души.

Краят и новото начало за морските спортове в гр. Козлодуй

През 1994 г. поради липса да средства Българската федерация по морски спортен многобой прекратява своята дейност, а с това започва и ликвидацията на различни спортни клубове. Морският клуб в Козлодуй от края на 1989 г. остава без началник, а след започналата ликвидация е закрит през 1991 г. след като съществува 35 г.

От пролетта на 1990 г. тренировките с отборите по морски многобой продължават в района на пристанището със закупени от НМП "Радецки" две нови пластмасови лодки Ял-6 с пълно оборудване. С големи усилия са намирани средства за провеждането на тренировъчни лагери, за участия в последните състезания, но само с мъже, юноши младша и старша възрасти. В края на 1993 г. във Варна се провежда последното състезание по морски спортен многобой, а дисциплините са пет: гребане и ветроходство с лодка Ял-6, плуване, крос, стрелба с малокалибрена пушка.

От 2001 г. вече спортен клуб "Атом" започава да взима участие в гребно-ветроходната регата "Предизвикателство млди моряци" във Варна. Така успя да се запази интереса на стари и успешното привличане на млади любители на гребните спортове в Козлодуй.

Козлодуй остава верен на спорта морски многобой дори и в новия му вид. Дисциплините вече са: най-малко 3 до 5 гондки гребане, 3 до 5 гонки ветроходство, има още теглене на въже, хвърляне на хвъргало и правене на морски възли. Отборите на спортен клуб Атом винаги са впечатлявали с подготовката, затова трябвабда се припомнят многото успехи на клуба както преди години, така и сега.

Воден туризъм

Много от най-заслужилите членове на клуба и секцията имат записани етапи в горния и среден Дунав. Валери Финков три пъти преодолява целия поход на най-дългата в света международна гребна регата по р. Дунав ТИД (TID - Tour International Danubien). Евгени Панов пък става най-възрастния човек включвал се в регатата ТИД. Началото на гребния поход е поставено през 1956 г. от група ентусиасти от Чехословакия, а в прехода от Братислава до Будапеща се присъединяват и унгарци. Ежегодният гребен поход по Дунав вече се е утвърдил за традиционен. Започва от Инглощад, а 2082 км. са изминавани за 65 дни с почивките, а по програма завършва последната събота на м. август в гр. Силистра. Има традиция новите участници преди завършване на регатата със специален ритуал да получават дунавско кръщение при т.нар. "Панчова чешма"/ на 410,5 км., открита от Евгени Панов/.

Естремни спортове

Преди 15 г. някои от членовете на клуба се запалват по спускания в бързи води. Полина Поманова, настоящ треньор на рафтинг отбора на СК "Атом" около 10 г. е капитан на женския национален отбор по рафтинг. Валери Финков е съдия от международна категория по рафтинг. Отборът по рафтинг се създава през 2015 г. от група смели младежи от гр. Козлодуй. Рафитингът развива освен физическата сила на младежите, така и тяхната отборна работа при преминаването през определеното трасе или изпълняването на определената дисциплина.

Тренировка по р. Дунав

Спомените са на Евгени Панов - бивш учител, един от учредителите на Морския клуб и клуба по воден туризъм в Козлодуй и на Огнян Панов - бивш началник на Морския клуб, класирал 40 отбора, участвали в Републикански първенства по морски многобой, а 11 от тях с класиране между първо и трето място за периода 1974 - 1993 г., а през следващите около 20 г. с много други отбори, и престижни призови отличия с новия морски многобой.