ЗА НАС

Кои сме ние

СК "АТОМ"
гр. Козлодуй

Създаден през 2000 г., клубът е важна част от спортния живот на гр. Козлодуй

СК "АТОМ"
МИСИЯ И ЦЕЛИ

Спортен клуб „Атом“ е създаден през 2000 г. с цел да развива водните спортове в град Козлодуй и околностите. Той продължава и затвърждава традициите на бившия „Морски клуб“ и клуб по воден туризъм. 

Основната мисия на клуба са да популяризира, насърчава и организира различни форми на спорт и туризъм, като се започне  от воден туризъм и се стигне до гребен спорт, рафтинг и ветроходство.

СК „Атом“ обединява две активни водни дисциплини: морски многобой и екстремен спорт – рафтинг.

Морски многобой

Морският многобой включва няколко военнотехнически, приложни и силови дисциплини. Това са гребане с лодка Ял-6, правене на морски възли, ветроходство, хвърляне на хвъргало и теглене на въже.

С помощта на тези дисциплини, състезателите стават физически по-здрави, придобиват най-различни умения и качества като ловкост, бързина на реакциите, повишена дисциплина, постоянтсво и др.

Отбор по морски многобой

Отборът по морски многбой не само наследява успехите на бившия морски клкуб, но ги затвърждава и продължава.

Състезателите от отбора редовно взимат участие в най-различни надпревари. Част от тях са „Купата на Началника на ВВМУ“, „Предизвикателство млади моряци“, Спартакиадата по морски спортове на ВМС, в която СК „Атом“ със съдействието на АЕЦ „Козлодуй“ редовно печели призовите места. 

„Атом“ Козлодуй организира и собствено състезание за „Ботева купа“, състоящо се от всички дисциплини в морския многобой. Участие взимат най-добрите отбори от ВВМУ, ВМС и СК „Атом“.Екстремен спорт: рафтинг

Отборът по рафтинг е създаден през 2013 г., за да развива екстремни спортове в бързи води. Рафтингът е високорисков, като успешното преминаване през определено трасе зависи от отборната работа на състезателите и техните умения.

В България, едно от местата с отлични условия за практикуване на рафтинг е по поречието на р. Струма в Кресненското дефиле.

Рафтинг

Рафтингът като спорт включва няколко дисциплини: слалом, спринт, Head2Head и DownRiver. Всяка дисциплина изисква от състезателите много добри физически умения и издръжливост.

Състезателите от рафтинг отбора редовно се включват в най-различни състезания както в България, така и извън пределите на страната. 

Състезания се провеждат редовно по поречието на река Струма. Отборите взимат участия в различни еврокупи в Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Косово, Италия и др.Воден туризъм: регата ТИД

Членовете на СК „Атом“ редовно участват и организират водни походи по реките в България. Клубът редовно организира воден поход по р. Огоста, който се провежда всяка година през месец март. Състезатели и членове всяка година се включват в международната регата ТИД.

Един от създателите на бившия морски клуб Евгени Панов на 73 г. преминава по целия маршрут в регатата ТИД.
Интересно

С престижно участие в регата ТИД е Валери Финков, който изминава разстоянието от 2840 км. от извора на реката при Донауешинген до делтата при Сулина на Черно море с едноместен каяк в периода 15.06.2005 – 03.09.2005 г.

T.I.D (Tour International Danube) е международна туристическа регата по река Дунав с продължителност на пътешествието около 3 месеца.
Scroll to Top