Морските възли: кръстовиден възел

Друг възел с много широко приложение в морската и ветроходна практика е кръстовидният възел (clove hitch). Заедно с моряшкия (булина), осмицата и рифовия, той е един от най-важните възли, които трябва да знаете, ако се занимавате с ветроходство.

Освен това, кръстовидният възел може да се направи предварително върху пръстите или дланта ви, след което да се наниже върху колчето или друг предмет, но може и да се върже директно върху него. Така можете да фиксирате ъглите на платнището си например.

Други често използвани възли, които водят началото си от кръстовидния възел са: кръстовиден възел с ухо, служещо за бързо освобождаване, „търкалящ се“ кръстовиден възел – за издърпване на трупи; и констриктор – близък „братовчед“, който стяга плътно и остава завързан, дори често се нлага да бъде срязан, за се освободи.

История на кръстовидния възел

Както повечето възли, и този води началото си от времената на ветроходството. За първи път е спомената от Уилям Фалконър в „Universal Dictionary of the Marine“ през 1769 г. Там е написано „кръстовидният възел е вид възел или примка, с чиято помощ едно въже се пристяга към друго, или към друг обект, като например колче, халка, дървена трупа, или към мачта.“

Употреба

Кръстовидният възел е особено полезен, когато работния край на въжето трябва да бъде регулируем, тъй като обратното подаване на въже към него от която и да било страна, го отхлабва, и може да бъде пристегнат на нова позиция. Кръстовидният възел показва силата си там, където има постоянно напрежение или обтягане, и къде няма движение насам-натам и промяна на ъглите на натоварване, което може да доведе до отхлабването му.

Използва се успешно в катеренето, привързването на товари и плавателни съдове.

Как се прави?

Най-удобно е да започнете упражняването на връзването на този възел върху хоризонтално колче и дървена пръчка или клон.

1. Прекарайте работния край на въжето над колчето, и го затегнете надолу.

2. Хванете работния край с дясната ръка, и го прекарайте над основната линия, като минавате от дясната й страна.

3. Кръстосайте основната линия с кработния край, и отново го прокарайте по колчето. Сега той ще се намира от лявата страна на основната линия.

4. Продължете да увивате работния край около колчето, и го застъпете с помощта на собствената му намотка, както е показано на снимката.

5. Опънете здраво двата края в противоположни посоки, за да затегнете възела.

След като усвоите добре начина на завързване върху хоризонтално колче, преминете към вертикално – както ще ви се наложи например при колчетата на палатката. Можете също така да се научите да го правите първо около пръста на дланта си, и след това го нахлузвате на нужното място.

Сигурност на кръстовидния възел

Кръстовидния възел запазва около 60-75% от якостта на опън на въжето.

При някои типове въжета кръстовидният възел може да се приплъзне при натоварване. При съвременните алпийски въжета той може да приплъзне до едно положение, след което ще спре. За да се предотврати това приплъзване, както и за да се осигури възела срещу отхлабване, може да се направят допълнително две полу-запънки, както се вижда във видеото, и на следващите снимки.

Източници и снимки

https://xenos-bushcraft.com/

Публикацията е без търговски цели!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top